Ana Sayfa › GENEL › Dünya 3.’sü Seçilen Kokoreçte Tehlike Çanları: Standart Yok, Hile Var!
Dünya 3.’sü Seçilen Kokoreçte Tehlike Çanları: Standart Yok, Hile Var!
Taste Atlas tarafından dünyanın en iyi 3. sakatat yemeği seçilen kokoreç, ithal bağırsak kullanımı nedeniyle tartışma yarattı. Kokoreçte tehlike çanları çalıyor.
Taste Atlas’ın en iyi 3. sakatat yemeği olarak seçtiği kokoreç, ithal bağırsak skandalıyla gündemde. 30 yıllık üretici Erdal Aslanboğa, ürünün standartsız olmasının hileye açık hale getirdiğini söyledi. İşte kokoreçteki büyük tehlike…
Türkiye’nin en sevilen sokak lezzetlerinden kokoreç, dünya çapında takdir görürken yerel üretimdeki denetim eksikliği ve ithal bağırsak kullanımıyla endişe yaratıyor. Uluslararası yemek platformu Taste Atlas, kokoreçi dünyanın en iyi 3. sakatat yemeği olarak listesine aldı. Ancak sosyal medyada dolaşan iddialar ve sektör temsilcilerinin açıklamaları, kokoreçte tehlike çanlarını çalmaya başladı.
Kırklareli’ndeki Istranca Dağları’nın eteklerinde beslenen, coğrafi işaret tescilli kıvırcık kuzulardan elde edilen kokoreç, lezzetiyle ön plana çıkıyor. Pınarhisarlı kokoreççi 43 yaşındaki Gürel Külsan, 10 yıldır seyyar tezgahında müdavimlerine hizmet veriyor. ( Özgün Tiran – Anadolu Ajansı )
30 Yıllık Üreticiden Şok Açıklamalar Kokoreçin önemli merkezlerinden Balıkesir’de üretim yapan Erdal Aslanboğa, sektörün iç yüzünü anlattı. Aslanboğa’ya göre, kokoreçin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tanımlanmamış olması, ithal ve kalitesi belirsiz bağırsakların kullanımını mümkün kılıyor.
Kokoreçte tehlike, ithal ürünler sorun yaratıyor
“Kokoreçin tanımı yok. Sucukta dana eti dışındaki şeyler yasak. Dönerde de aynı şekilde. Ama kokoreçte ithal ürünler, hatta ameliyat ipliği ya da sosis kılıfı yapılması için gelen bağırsaklar bile kullanılabiliyor.”
İthal Ürünler Nereden Geliyor? Aslanboğa, ithal bağırsakların İspanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelerden geldiğini, “asorti” adı altında ülkeye sokularak kokoreçte kullanıldığını belirtti.
“Donmuş olarak gelen bu bağırsaklar aslında başka sektörler için ithal ediliyor. Ama kokoreçte kullanılıyor. Alt katmana ithal, üstüne taze bağırsak koyarak tüketici kandırılıyor.”
Bakanlığa Çağrı: Kokoreç Tanımlansın, Standart Gelsin! Aslanboğa, Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunarak kokoreç için açık ve net bir yasal tanım ve kalite standardı oluşturulması gerektiğini vurguladı:
“Bugün Avrupa’ya ürün gönderemiyoruz çünkü hileli ürünlerimiz denetimden geçemiyor. Kokoreç hassas bir ürün; taze işlenmezse bakteri üretir. Donuk gelen ithal bağırsaklar çözülünce sağlıksız hale geliyor.”
Tüketici Ne Yapmalı? Aslanboğa, kokoreç tüketicilerini dikkatli olmaya çağırdı:
“Yediğiniz yerden ürünün nereden geldiğini mutlaka sorun. Ürün etiketli olmalı. Kokusundan, renginden, hatta tadından sahte ya da ithal olduğu anlaşılır. Gerçek kokoreç baharatsız bile lezzetlidir, saman gibi olmaz.”
Lezzet Listesinde Dünya Üçüncüsü Ama… Taste Atlas tarafından dünya çapında takdir gören kokoreç, Türkiye’de tüketim alışkanlıklarıyla dikkat çekerken, üretimindeki kontrolsüzlük ise gölgede kalıyor. Uzmanlar, bu eşsiz lezzetin sağlıklı kalabilmesi için acil düzenleme çağrısında bulunuyor.