Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürebilir Kümelenme (OASİS) projesi açılışında konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “İtalya ve İspanya’dan ortaklarımızla hayata geçirilen bu projenin toplam bütçesi 997 bin 764 euro olup yüzde 90’ı Avrupa Birliği fonunca sağlanmaktadır” dedi.
Avrupa Yenilikçi Konseyi ile KOBİ Yürütme Ajansı (EISMEA) tarafından Tek Pazar Programı (SMP) kapsamında desteklenen OASİS projesi, İzmir Ticaret Borsası Koordinatörlüğünde Türkiye-İtalya-İspanya ortaklığında Mayıs 2024 ile Nisan 2027 yılları arasında 36 aylık sürecek. Projenin amaçları arasında KOBİ’lerin üretim ve yönetim yetkinlerinin geliştirilmesi ve kümelenmesi yer alıyor.
İzmir Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde bir araya gelen İzmir Ticaret Borsası üyeleri ve yönetim kurulu, zeytinin tarladan sofraya gelişinin sürdürülebilir olması yönünde Avrupa Yenilikçi Konseyi’ ve ‘KOBİ Yürütme Ajansı’ tarafından ‘Tek Pazar’ halinde desteklenmesi ifade edildi. Avrupa’dan fon almayı hak kazanan iki projeden biri haline gelen ‘Sürdürülebilir Tarım-Gıda Kümeleri’ projesi için konuşan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye, İtalya ve İspanya’nın ortak olduğu bu projenin toplam bütçesinin 997 bin 764 Euro olduğunu ve yüzde 90’ının ise Avrupa Birliği fonuyla sağlandığını ifade etti.
İhracat kısıtlamaları fiyatı arttırdı
Kestelli, “Yapılan araştırmalar, dünyada küresel iklim krizinden en çok etkilenecek bölgenin Akdeniz coğrafyası olduğunu ortaya koyuyor. Son yıllarda yaşadıklarımız da adeta bu durumu ispatlar nitelikte. Sadece ülkemizde değil, proje ortaklarımız olan İtalya ve İspanya’da da kuraklık artıyor, su kaynakları azalıyor ve tarımsal üretim her geçen yıl çok daha kırılgan hale geliyor. Geçen hafta Financial Times’ta çıkan habere göre; İspanya’da geçtiğimiz sezon üretim bir önceki sezona göre yarı yarıya, İtalya’da ise yüzde 25 düşüş gösterdi. Bu yıl da fazla bir artış yaşanmadı. Bunun üzerine bir de Türkiye, Fas ve Suriye’de getirilen ihracat kısıtlamaları ile üretim maliyetlerindeki artış da eklenince tüm dünyada zeytinyağı fiyatlarındaki artış kaçınılmaz oluyor. Akdeniz coğrafyasındaki bu gelişmelerden üreticilerimiz de işletmelerimiz de tüketicilerimiz de olumsuz etkileniyor” dedi.
Hedef kaynak verimliliği
Başkan Kestelli, “Bu küresel şartlar altında, İtalya ve İspanya’dan ortaklarımız ile bir araya gelerek hayata geçirmekte olduğumuz projemizle, ülkelerimizdeki zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin iklim değişikliğinin neden olduğu dış etkenlere karşı kırılganlıklarını azaltmayı, teknolojinin benimsenmesi ile üretim süreçlerinde gıda kaybı ve atıklarını azaltarak kaynak verimliliğini artırmayı, üretim maliyetlerini düşürerek daha istikrarlı piyasa koşulları oluşturmayı hedeflemekteyiz. 3 yıl sürecek projemiz boyunca her ülkeden 50 KOBİ olmak üzere toplam 150 KOBİ’ye bu hedefler doğrultusunda, farkındalık artırma, kaynak verimliliği, atık yönetimi, temiz üretim yaklaşımları ve süreç yönetimi konularında eğitimler, Yeşil Dönüşüm Danışmanları tarafından mentorluk destekleri, 50 KOBİ’miz arasında iş birliği tesisi, Türkiye, İtalya ve İspanya’da saha ziyaretleri, iyi uygulama örneklerinin tespit edilmesi ve tanıtımı faaliyetlerini gerçekleştireceğiz” ifadelerine yer verdi.